Det egentliga elpriset bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Flera faktorer påverkar priset:
1. Tillgången på vatten i svenska och norska vattenmagasin, som påverkas av temperatur och nederbörd. Vattenkraft är det billigaste sättet att producera el.
2. Väder och temperatur. Varma, regniga vintrar kan sänka elpriset, medan kalla, torra vintrar kan höja det. Även själva väderprognoserna påverkar.
3. Hur mycket som produceras i kärnkraft-, vindkraft- och kraftvärmeverk.
4. Bränslepriserna. Sverige är en del av den nordiska och europeiska elmarknaden, så kostnaden för elproduktion i länder som Danmark och Tyskland påverkar priserna.
5. Kostnaden för utsläppsrätter (EU:s styrmedel för att minska växthusgasutsläpp) påverkar priset, trots att huvuddelen av Sveriges elproduktion nästan är helt utsläppsfri.
6. Elanvändning och överföringskapacitet i kraftledningar och kablar.
7. Politisk osäkerhet, till exempel förändrade energiskatter och subventioner, samt valutautveckling.
Vad består elpriset av?
Elkostnad – den el du förbrukar Du kan påverka hur mycket du betalar för din el genom att minska mängden el du använder. Se även till att du har ett elavtal som passar dig.
Elnätsavgift – en abonnemangsavgift och en rörlig överföringsavgift Abonnemangsavgiften utgår från storleken på din huvudsäkring. Se därför till att du inte har en större huvudsäkring än du behöver. Den rörliga avgiften påverkas av hur mycket el du använder.
Skatter I det totala elenergipriset ingår skatt, myndighetsavgifter och moms.
Avsändare till denna sida är Gotlands Elförsäljning AB